306% годишен ръст на съкращенията в САЩ през юни

Рецесията се разпространява и към компании, които не са пряко засегнати от коронавируса, сочи нов доклад

306% годишен ръст на съкращенията в САЩ през юни

В Ню Йорк се радват на работещите отново заведения

Снимка: БТА

Американските работодатели са обявили допълнителни 170 219 съкращения на работни места през юни, тъй като рецесията, причинена от COVID-19, намалява търсенето и тласка компаниите към фалит, показва доклад, представен днес.

Въпреки че съкращенията, отчетени в доклада на Challenger, Grey & Christmas, са намалели с 57% спрямо май, те са скочили с 306% в сравнение с юни миналата година. 

Съкращенията на работните места обясняват защо новите заявления за обезщетения за безработица остават изключително високи, дори след като бизнесът отвори отново след затварянето в средата на март, за да се забави разпространението на коронавируса.

„Започваме да виждаме въздействието на рецесията да се разпространява към компании, които не са били пряко засегнати от вируса“, ​​казва Андрю Чалънджър, старши вицепрезидент в Challenger, Grey & Christmas. „В същото време компаниите, които се опитаха да отворят отново, но успяха да привлекат само част от клиентите си отпреди COVID, отново затварят. Междувременно редица големи компании подават заявления за фалит".

Първоначалните седмични молби за обезщетения за безработица остават около 1.5 милиона всяка седмица през последния месец, въпреки че броят им пада от историческия връх от 6.867 милиона, отчетени в края на март.

Около 30.6 милиона души са били общо на помощи за безработица през първата седмица на юни.

Според Challenger, Grey & Christmas съкращенията са достигнали най-високото си ниво от 1.238 милиона през второто тримесечие, което е увеличение от 257% спрямо периода януари-март.

Очаква се съкращаването на работни места да остане завишено, тъй като нарастващите случаи на респираторни заболявания в цялата страна и безработицата все още потискат потребителските и бизнес разходи.

COVID-19 бе посочен като причина за 1.011 милиона от общо 1.585 милиона съкращения на работни места през тази година. Около 9 581 уволнения досега тази година се дължат на фалити.

Като цяло по-голямата част от съкращенията на работни места са в барове, ресторанти, хотели и увеселителни паркове. Търговците на дребно и компаниите, предлагащи кетъринг, бельо, маркетинг и административни услуги, също са уволнявали работници.

В автомобилния сектор производителите, доставчиците и дилърите временно освободиха работници. Но администрацията, здравеопазването, технологиите, космическата индустрия и отбраната наемат хора. 

Досега тази година са обявени 1.836 милиона позиции за наемане, при 75 454 през юни.

Междувременно днес излезе и още една статистика за трудовия пазар през юни – за новите работни места, подготвяна от ADP и Moody's Analytics. Според техните данни компаниите са продължили да връщат на работа временно освободени работници – общо 2.369 милиона новоназначени за месеца, което е малко по-ниско от очакванията за 2.5 милиона души в анкетата сред икономисти, направена от Dow Jones.

Общият брой всъщност представлява спад в сравнение с предходния месец, който отбеляза драматичен възход до 3.065 милиона.

За юни наемането е особено силно в индустрията за отдих и гостоприемство, която пое най-големия удар от мерките, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса. Секторът е добавил 961 000 работни места, което е най-голямото увеличение в която и да е индустрия.

Статистиката на ADP идва ден преди Министерството на труда да обяви официалната си статистика за работните места за юни. Икономистите очакват цифрите да покажат 2.9 милиона нови работни места след скока с 2.5 милиона през май - число, което рязко контрастира с това на ADP и разбитите оценки на Уолстрийт за 8 милиона загубени работни места.

Разликите показват колко трудно е да се оцени ситуацията със заетостта на фона на борещата се за възстановяване икономика. Равнището на безработицата в страната достигна 50-годишно дъно от 3.5% преди блокировките до 13.3% сега.

Дори да изглежда, че работните места се връщат, щатите все още се опитват да наваксат молбите за обезщетения. Те също се съобщават всеки четвъртък и утре статистиката се очаква да покаже още 1.38 милиона нови молби за изминалата седмица, дори в момент когато работните места се възстановяват.
Коментари: 0