От днес токът за бита е с 3% по-скъп

Парното и топлата вода поевтиняват средно с 12.7%, реши КЕВР

От днес токът за бита е с 3% по-скъп

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Токът за битовите клиенти на регулирания пазар поскъпва с 2.8% от днес, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Председателят на регулатора Иван Иванов се похвали, че покачването на средната тарифа е по-малко от инфлацията в страната.

КЕВР взе решение за поевтиняване на парното от новия регулаторен период – средно с 12.69%. „Твърденията за повишаване преследват политически цели”, каза Иванов, коментирайки появилата се преди месец полемика дали топлоенергията в страната наистина ще поевтинее при положение, че природният газ, внасян от Русия, падна с над 40% със задна дата от август 2019 г.

В началото на юни регулаторът обяви, че подкрепя средно увеличение на цените на парното и топлата вода с 22% от първи юли. След появилата се информация премиерът Бойко Борисов заплаши ръководството на КЕВР със смяна. Веднага след това Иванов даде пресконференция, на която обяви, че всъщност изчисленията са правени преди споразумението с „Газпром“, а освен това медиите не смятат правилно и реално ще има намаление.

Въпреки това парламентът гласува нови правила за избор на ръководство на регулатора, които са доста смекчени, особено от гледна точка на стажа на председателя. Опозицията се усъмни, че постът се подготвя за конкретен човек.

Припомняме, че 5-годишният мандат на Иван Иванов изтича тази година, но според Закона за енергетиката той има право на втори.

С днешното решение на КЕВР природният газ става 19.10 лева за мегават час. Намалението е с 6.05%.

Коментари: 0