Дания разширява помощта за засегнатите от Covid-19 фирми

Страната затегна коронамерките тази седмица

Дания разширява помощта за засегнатите от Covid-19 фирми

Снимка: БТА

Дания ще разшири обхвата и ще удължи срока за предоставяне на финансова помощ на фирми, засегнати от по-строгите ограничения на коронавируса в страната, заяви финансовият министър Николай Вамен на пресконференция в събота следобед. Това се случва заради започналата втора вълна на Covid-19 в страната. Правителството ще улесни и кандидатстването за помощта, като намали някои изисквания, предава Bloomberg.

Кабинетът обяви по-строги правила в петък, като ограничи публичните събирания до 10 души и прие вечерен час за ресторантите. Също така правителството наложи забрана за продаване на алкохол след 22 ч, включително и от супермаркети и други магазини. Маските пък станаха задължителни на всички затворени обществени места. Този ход дойде, тъй като страната, подобно на голяма част от Европа, преживява нарастване на новите случаи на Covid-19. Повечето от мерките ще останат в сила до 2 януари.

Дания регистрира близо 900 положителни проби на коронавирус в петък - вторият пореден ден, в който бе поставен нов рекорд за броя на случаите за 24-часов период.

Понастоящем Дания харчи 1.3 млрд. крони (207 млн. долара) на месец за пакети за пандемична помощ за фирми. Тази сума ще бъде увеличена, въпреки че на предстоящите преговори с други парламентарни партии ще се реши с колко.

Коментари: 0