Дарителският фонд на „Фикосота“ и „Теси” срещу COVID-19 става национален

От началото на кампанията за помощ на Шумен са събрани над 250 хил. лв.

Дарителският фонд на „Фикосота“ и „Теси” срещу COVID-19 става национален
1232 ~ 2 мин. четене
Дарителската инициатива „Помогни сега“ срещу COVID-19, организирана от предприемачите Красен и Жечко Кюркчиеви, собственици на „Фикосота“ и „Теси“, става национална. Това става ясно от официално съобщение на дружествата. 

Кампанията започна в Шумен на 13 март, още преди обявяването на извънредното положение и беше първата дарителска иницитива срещу COVID-19. За кратко време тя е успяла да мобилизира местния бизнес и жителите на областта да даряват средства в подкрепа на местните медици, като вече има над 40 дарители, а постъпленията към 25 март са 253 302 лв.        

Ефективният начин на работа насърчава Красен и Жечко Кюркчиеви да потърсят съмишленици и да надградят кампанията в национална, като се запази регионалният механизъм на функциониране. Те се свързват с Българската стопанска камара и председателят ѝ Радосвет Радев взема решение да подкрепи разрастването на национално ниво. Той ще мобилизира регионалните подразделения на Българска стопанска камара в България – някои градове като Добрич вече обсъждат този модел за подкрепа на борбата с епидемията. 

Моделът, тръгнал от Шумен със съдействието на кмета на общината и председателя на СК-Шумен Николай Тончев е важен и за други градове, защото наред с националните, трябва да се подкрепят и регионалните медицински нужди, добавят компаниите.

„Важно за всички в Шумен беше бързо да създадем работещ механизъм, който сплоти усилията на Общината, бизнеса и гражданите. Да спечелиш време е наполовина спечелена битка срещу COVID-19“, споделя Красен Кюркчиев.

Механизмът работи така - даренията постъпват по сметка към местната Стопанска камара, директорът на болницата и кметът заявяват от какво имат спешна нужда, а кризисният щаб на място преценява как най-ефективно да бъдат разпределени средствата. Събират се средства от града за града, при пълна прозрачност и затова е приложим за много други градове. 

Красен и Жечко Кюркчиеви даряват първите 100 000 лв за кампанията, а след тях вече се включиха 9 местни компании и десетки жители на общината.

По-голямата част от събраната сумата от 250 хил. лв. е оползотворена за респиратор, бързи тестове за коронавирус, пулсоксиметри и друго необходимо оборудване, както и за защитни облекла, предпазни маски и ръкавици. Общината е снабдена с дезинфектанти и пръскачки за обеззаразяване на спирките в шуменско. 


Коментари: 0