Близо 50% от капацитета на новия LNG терминал в Гърция е резервиран

От \"Газтрейд\" обявиха, че вторият пазарен тест е приключил „задоволително“

Близо 50% от капацитета на новия LNG терминал в Гърция е резервиран
Гръцки и чуждестранни фирми са подали "задоволителни" обвързващи оферти за резервиране на капацитет за терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Това съобщиха днес от компанията-оператор на проекта "Газтрейд".

Основните участници на пазара на газ в Гърция и Югоизточна Европа, заедно с крайните потребители, са запазили капацитет от 2.6 млрд. куб. метра годишно, като дългосрочният профил на обвързващите оферти достига 15 години, се казва в съобщение на гръцкото дружество. Това е близо 50% от капацитета на терминала, който е общо 5.5 млрд. куб. м. годишно. 

Преди дни с решение на Министерски съвет стана ясно, че държавната „Булгаргаз“ ще подаде обвързваща оферта за резервиране на 500 млн. куб. м. втечнен природен газ на година от терминала до град Александруполис. Периодът, за който ще се резервират количествата се удължи на 10 години при първоначално предвидени между 3 и 5 години. 

От "Газтрейд" добавят, че задоволителният резултат от втория пазарен тест е ключов за продължаване на проекта, който трябва да започне да работи през 2022 г.

След процедурата за разпределение на капацитет, участниците ще бъдат поканени да подпишат споразумения за разширен резервационен капацитет в съответствие със съответния образец, одобрен от гръцкия регулаторен орган.

Припомняме, че при първата фаза на пазарния тест двадесет дружества изразиха интерес към резервиране на общо 12.2 млрд. куб. м годишно от капацитета на плаващия терминал за регазификация на втечнен природен газ (LNG). 

Планираното съоръжение край пристанището на Александруполис ще стане второто в Гърция, заедно със съществуващо такова на остров край Атина и ще доставя газ в Югоизточна Европа по съществуващи и планирани газопроводи, както и през интерконектора Гърция-България (IGB).

Освен Gastrade, гръцките DEPA и GasLog държат по 20% всяка в новия терминал за втечнен природен газ. България също заяви, че "Булгартрансгаз" ще купи 20% дял в проекта. Решението беше взето от Министерски съвет. 
Коментари: 0