Държавата ще провежда изпитите за шофьорски книжки

Те ще са в шумо- и звукоизолирани кабинки, предлага МТИТС

Държавата ще провежда изпитите за шофьорски книжки
Държавата остава при провеждането на теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство. Занапред те ще се провеждат само в шумо и звуково изолирани кабинети на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Това предлага министърът на транспорта Ивайло Московски с промяна на Наредба за провеждане на изпитите за шофьорски книжки, която е публикувана за обществено обсъждане, предаде БГНЕС. 

Към настоящия момент теоретичните изпити се провеждат предимно в кабинети на учебните центрове. 

Измененията на Наредбата се правят с цел преустановяване на порочните практики, уточняват от транспортното министерство. Припомняме, че в края на март началникът на ИА “Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов бе арестуван заради корупция, която се изразяваше в продажбата на книжки на кандидат-шофьори. 

Предложението на транспортния министър за увеличаване ролята на държавата върху провеждането на шофьорските изпити е в противовес на предложението на автомобилния бранш. Миналата седмица от Съюза на българските автомобилисти за пореден път предложиха държавата “да излезе” от изпитите за шофьорски книжки.

Транспортното министерство предлага още изпитващите от “Автомобилна администрация” да бъдат изолирани в помещения, от които няма да има физически или визуален контакт с явяващите се на теоретичния изпит кандидат-шофьори. Очакванията са изолирането на помещенията да струва близо 1 млн. лева.

Кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани и за наличието на технически устройства (телефони, часовници, слушалки и др.) преди влизането в помещенията, в които изпитите ще се провеждат. Забранява се употребата на всякакви електронни устройства извън таблетите, на които се провеждат теоретичните изпити.
Коментари: 0