София е град на автомобилите, не на хората

Отношението към пешеходците е най-големият проблем в столицата

София е град на автомобилите, не на хората
"Най-тежкият проблем в София за мен е отношението към пешеходците, като средата, която сме създали ние архитектите е изцяло обърната към автомобилите". Това заяви новият главен архитект на София Здравко Здравков в първото си интервю в сутрешния блок на БНТ. 

"Имаме прекрасни улици, които осигуряват пропускливост на автомобилите, но придвижването на пешеходците от една точка до градския парк, от вкъщи до някоя станция на метрото, не сме ги обследвали като качествени и обстойни маршрути", заяви Здравков.

Той подчерта, че възнамерява да работи за промяна начина на отношението към пешеходците. "Основната стратегия в концепцията ми за развитие на София беше град на хората, не на автомобилите", добави той.

По думите му новото ръководство ще работи и върху подобряване на градската среда и културното наследство. "Ще предприемем мерки за изготвянето на цялостни планове, за да може собствениците на неподдържани сгради, които са част от културно-историческото наследство на града, да бъдат наясно със собствената визия и начина, по който ще изглеждат улиците в историческия център", коментира главният архитект на София. 

Той е категоричен, че в историческия център ще се регламентират изисквания за цветове, начин на осветление, настилки и др, за да се постигне една по-хармонична среда. 
Коментари: 0