Държавната „Монтажи“ ще строи тръбопровода от „Белмекен“ към Перник

Без обществена поръчка ще се изгради 13.5 километрова тръба и помпена станция за най-малко 25 млн. лв.

Държавната „Монтажи“ ще строи тръбопровода от „Белмекен“ към Перник

Снимка: Economic.bg / Красимир Свраков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Държавното дружество „Монтажи“ ще строи без обществена поръчка 13.5-километровия водопровод, който ще има за задача да доставя вода от яз. „Белмекен“ до Перник, като се използва сега съществуващия Рилски водопровод и водопреносната система на София. Пред БНТ регионалният министър Петя Аврамова обяви, че освен тръбата, ще бъде изградена и помпена станция при Мало Бучино. Всичко това ще струва поне 25 млн. лв.

„Вече се работи по поръчката и доставката на материалите, на помпени агрегати. Около 25 млн. лв. ще струва, това е ориентировъчна стойност, тя ще бъде прецизирана при изготвяне на идейния проект. Парите ще са от бюджета на министерството на икономиката“, каза министър Аврамова. Тя побърза да успокои перничани, че въпреки значителната сума, инвестицията няма да бъде начислена в сметките им за вода, а ще остане изцяло за сметка на бюджета и като „резервен вариант“ занапред.

„Монтажи“ е изцяло собственост на Държавната консолидационна компания (ДКК), която пък е 100% собственост на Министерството на икономиката. През лятото на 2018 г. ДКК получи от държавата 500 млн. лв. за ремонт на опасни язовири. След това тези средства са прехвърлени на „Монтажи“, които заради недостатъчния си капацитет за справяне с обема на работата (през 2018 г. като опасни бяха определени близо 400 язовира в България) трябва да сключват договори с подизпълнители.

Ситуацията е подобна със тази при доизграждането на магистрала „Хемус“. За доизграждането на оставащите около 220 км правителството даде на държавното „Автомагистрали“ ЕАД близо 2.8 млрд. лв. без обществена поръчка. Законът за обществените поръчки позволява това, а този метод се използва, за да се избегнат обжалванията и дългите и по-прозрачни процедури за избор на реални изпълнители на проекта.

Освен водопровода от „Белмекен“, държавата е готова да плати и изгради тръба от язовир „Бушляк“ до промишлените консуматори в Перник, тъй като по думите на Петя Аврамова вода за тях от язовир „Студена“ няма.

„Взима се проба от водата в язовир „Бушляк“ и ако тя изпълнява техните изисквания (бел.ред. – на промишлените предприятия), държавата се ангажира да изгради 800 метра водопровод, за да свърже този язовир с мрежата, налична към момента, така че промишлените предприятия да черпят вода от „Бушляк“, обясни Аврамова. Тя не можа да каже колко би струвало това съоръжение.

Коментари: 0