България вече внася повече ток, отколкото изнася

Импортът е от страни, на които традиционно доставяме ток, като Турция и Сърбия, а също и от Румъния

България вече внася повече ток, отколкото изнася

Снимка: Economic.bg/Архив

14901 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

През последните дни България внася повече електроенергия, отколкото изнася. Това сочат официалните данни за междусистемните обмени на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за днес, като същото беше положението и вчера. Най-много впечатляват данните за обмена между България и Турция, според които между 7.00 и 12.00 ч., както и между 14.00 и 22.00 ч. днес износът на електроенергия е 0 МВт, докато вносът от югоизточната ни съседка в тези часови диапазони е между 197 и 234 МВт.

Подобни са и данните за обмена на електроенергия между България и Сърбия, където между 03.00 и 22.00 ч. днес изнасяме между 30 и 164 МВт, а внасяме между 181 и 300 МВт. Колосална е разликата между износа и вноса на ток за и от Румъния, сочат още данните на ЕСО. Експортът ни в различните часови диапазони се движи между 5 и 98 МВт, докато вносът на електроенергия от северната ни съседка е между 281 и 605 МВт.

Традиционно изнасяме повече електроенергия за Гърция и Македония, става ясно още от таблицата за междусистемните обмени за днес, както и за последните дни.

Нарасналият внос на електроенергия от Турция и Сърбия не се дължи на по-високите цени у нас, коментира специално за Economic.bg енергиен експерт, пожелал анонимност. Причината за тази временна аномалия най-вероятно се дължи на факта, че някои страни, като Турция и Сърбия, връщат енергията, която преди време за взели под формата на бартер от България. Тъй като времето в средата на януари е топло, и Турция, и Сърбия имат излишък на енергия и ни връщат бартерите си.

Към 13.30 ч. днес товарът у нас също е нисък за сезона – 5974 МВт, като 75.8% от него се осигурява от АЕЦ „Козлодуй” и конвенционалните топлоцентрали. Топлофикационните и заводските ТЕЦ-ове осигуряват 10.3% от товара, а ВЕЦ-овете ни – едва 1.5%. Вятърните и соларните паркове у нас също работят „под пара”, като осигуряват малко над 11.7% от товара.

Коментари: 0