Държавният дълг на САЩ отново \"проби тавана\" от $18,1 трлн.

Министерството на финансите на страната не може свободно да осъществява нови вземания на заеми, в това число и за обслужване на дълга, а ще бъде принудено да прибягва до извънредни мерки за тази цел

Държавният дълг на САЩ отново \
176 ~ 1 мин. четене
САЩ отново достигнаха тавана на държавния си дълг. На 12 март финансовото министерство обяви, че федералният дълг е надхвърлил 18.1 трилиона щатски долара (18 114 324 000 000). Тази стойност е над установения от Конгреса таван. Дългът е повече от целия брутен вътрешен продукт на страната.

От днешния ден увеличаването на дълга е забранено със закон. На практика това означава, че министерството на финансите на страната не може свободно да осъществява нови вземания на заеми, в това число и за обслужване на дълга, а ще бъде принудено да прибягва до извънредни мерки за тази цел.

В перспектива Вашингтон може да бъде застрашен от нова дългова криза или техническо изпадане в несъстоятелност. Според експертите обаче, Конгресът на САЩ разполага с време до октомври -ноември тази година, за да повиши отново лимита на държавния дълг.

Още миналата седмица финансовият министър Джак Лю изпрати писмо до Конгреса с призив да бъде вдигнат таванът. Той пояснява, че е готов да се приемат извънредни мерки за изпълнение на финансовите задължения.

САЩ вдигнаха допустимия предел на дълга до 17,2 трилиона долара през февруари 2014 година.

Коментари: 0