„Демократична България“ не отстъпва в спора за вдигането на максималния осигурителен праг

„Градската десница“ увери IT сектора, че застава зад него и няма уговорка за повишаване на тавана на осигуровките

„Демократична България“ не отстъпва в спора за вдигането на максималния осигурителен праг

Снимка: БТА

9130 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

„Демократична България“ не отстъпва от позицията си по въпроса с вдигането на максималния осигурителен праг. Именно „градската десница“ бе единствената от четирите партии на преговорите за сформиране на коалиция миналата седмица, която не се съгласи с идеята за повишаването на максималния осигурителен доход от сегашните 3000 лв. на около 3350 лв. или средната заплата, умножена с коефициент 2.3.

Днес „Демократична България“ е провела среща с IT сектора и е посочила пред него, че към момента няма уговорка за повишаване на тавана на осигуровките. Десницата е уверила присъстващите на срещата асоциации, че застава зад тях в задочния спор със спрягания за бъдещ финансов министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

IT секторът очаквано се възпротиви на идеята на Василев за повишаване на прага, като този бизнес е сред най-засегнатите, тъй като там трудовите възнаграждения са най-високи. Представителите на няколко асоциации посочиха тази седмица, че „тази непредвидимост в решенията, касаещи данъчно-осигурителната система, са пагубни за конкурентоспособността на българската икономика“. Работодателите в бранша, които отдавна са направили своите бюджети за 2022 г., изразиха недоумение, че се лансират промени в данъчно-осигурителното законодателство в „12 без 5“ и „без всякакво обсъждане“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов увери работодателите от IT бранша, че няма споразумение за увеличаване на максималния осигурителен праг след проведените преговори за съставяне на коалиционна управленска програма между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България”.

Иванов обяви още, че „Демократична България” ще настоява в 47-ото Народно събрание промени в осигурителното законодателство да влязат в сила най-рано от 2023 г. и то след задълбочен дебат.

Въпреки че по време на първото заседание на парламента днес съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков посочи, че пред партиите няма различия по политики, именно политиката по максималния осигурителен доход към момента разделя четирите формации.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg