От преговорите: Максималният осигурителен праг ще расте всяка година

Минималната работна заплата ще бъде увеличена до 700 лв. през 2022 г. и ще бъде обвързана със средното възнаграждение

От преговорите: Максималният осигурителен праг ще расте всяка година

Снимка: БТА

21172 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Преговори за кабинет 2021

Максималният осигурителен доход (МaxОД) ще нарасне до около 3450 лв. през 2022 г. Това предлагат от „Продължаваме промяната“ и с изключение на „Демократична България“, никоя от другите партии, обсъждащи коалиционно споразумение, не е против това.

Асен Василев и Кирил Петков иска максималният праг, както и минималната заплата, да бъдат обвързани със средната заплата чрез определени коефициенти. За МaxОД се предлага този коефициент да бъде 2.3, като според Василев той е изчислен на база връзката между средната заплата и максималния праг за 2020 и 2021 г., когато той е между 2.2 и 2.4.

Остро срещу това се изказа Георги Ганев от ДБ, който напомни на дискутиращите, че пенсията не може да направи човек богат. Той е на мнение, че пенсията просто трябва да спаси човек от бедност и да не го оставя в тежест на други.

Който иска да има висок доход след пенсиониране, нека спестява повече в трудоспособна възраст“, каза Ганев.

Според него колкото повече средства остават у работещите, толко повече те ще могат да инвестират с по-висока доходност и така да имат по-висок стандарт на живот след пенсиониране.

Мартин Димитров от ДБ изтъкна, че фирмите, в които работят хора с високи заплата, ще имат проблем, тъй като ще имат по-висок разход за запазване на служителите си и ще им спадне конкурентноспособността.

Хората, осигуряващи се на максималния праг, нямат затруднение. Моля Ви стига глупости“, отвърна Асен Василев.

Кирил Петков каза, че на осигуровките не трябва да се гледа като на пари, които се крадат. „Като видях къде могат да се вкарат тези пари, какви реформи трябва да се направят, подкрепям това увеличение. Тези пари няма да се крадат. Всеки лев, който съберем, няма да отиде в нечий джоб“, каза Петков.

Според Василев говорим за увеличение на данъчната основа с 450 лева, които средства не са толкова много за фирмите, в които работят хората с високи заплати. Той даде пример, че средната заплата е нараснала с 15% за три години, а максималният праг за този период не е променян.

Искането да не се пипа максималният праг, при условие че се е вдигнала средната заплата с 15%, си е чист лобизъм“, каза Василев.

Тази промяна ще засегне около 100 000 човека в България.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg