Процесът по присъединяване на България към ОИСР струва 2.82 млн. лв.

Парите ще бъдат използвани от 10 министерства, Националния статистически институт и Агенцията за ядрено регулиране

Процесът по присъединяване на България към ОИСР струва 2.82 млн. лв.

На днешното си заседание правителството одобри отпускането на средствата

Снимка: Economic.bg/ Архив

Дейностите по присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще струват 2.82 млн. лв. Отпускането на сумата под формата на допълнителни разходи за 2019 г. бе одобрено днес от Министерски съвет.

Парите ще бъдат използвани за дейностите на 10 министерства, Националния статистически институт и Агенцията за ядрено регулиране, в съответствие с Пътната карта за действията на България по присъединяването към ОИСР.

Членството на България в ОИСР е сред външнополитическите приоритети на България, а получаването на покана за започване на преговори е сред непосредствените цели на правителството. В края на миналия месец министърът на икономиката Емил Караниколов представи Пътната карта на България пред Съвета на ОИСР в Париж. Тогава той проведе и среща с генералния секретар на Организацията Анхел Гурия, с когото обсъдиха напредъка на страната ни в предприсъединителния процес.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. В момента в ОИСР членуват 37 държави от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Европейската комисия участва в работата на организацията като наблюдател.
Коментари: 0