Действащият президент на Иран води на изборите

Президентските избори са тест за реформаторския курс на Хасан Рухани

Действащият президент на Иран води на изборите
616 ~ 1 мин. четене
Действащият в момента държавен глава на Иран Хасан Рухани, изглежда, ще бъде преизбран за президент на страна. Това подсказват първичните резултати от провелите се вчера президентски избори. Страната избира между умерения сегашен държавен глава и религиозния консерватор Ибрахим Раиси. 
При преброени 37 милиона бюлетини Рухани е получил 21.6 милиона гласа, а основният му съперник, консерваторът Раиси – 14 милиона, съобщава Reuters. 
По данни на иранското Министерство на вътрешните работи избирателната активност е достигнала 70%. Правото си на вот са упражнили над 40 милиона души от общо 56.41 милиона регистрирани гласоподаватели. Заради дългите опашки от желаещи да гласуват, изборният ден е бил удължен с над 5 часа. 
Изборите се тест за реформаторския курс на настоящия президент - 68-годишния Хасан Рухани, който обещава да отвори Иран за света и да даде на гражданите по-голяма свобода. Заради идеите си той е недолюбван от управляващите, които симпатизират на Раиси и призоваваха да се гласува за него.
Първоначално бяха обявени 6 кандидатури. Кметът на Техеран Мохамед Галибаф и първият вицепрезидент Ицхак Джахангири оттеглиха кандидатурите си тази седмица. А след като министърът на културата и ислямската ориентация на Иран Мустафа Мирсалим също се отказа от надпреварата, броят на претендентите за президентския пост намаля до трима. 
Очаква се, че до балотаж да стигнат Рухани, подкрепен от иранските реформатори, и бившият главен прокурор Ибрахим Раиси, поддържан от консерваторите. Третият кандидат е бившият министър на промишлеността Мустафа Хашеми Таба, който е събрал най-малко гласове.
Подкрепи Economic.bg