Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия

Това е първото посещение на Тъмп в чужбина

Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия
608 ~ 2 мин. четене

Доналд Тръмп пристигна в Саудитска Арабия и бе посрещнат с почести от представители на монархията. Саудитски и арабски медии показаха кадри от пристигането на Тръмп в столицата Рияд. Той е придружен от първата дама на САЩ Мелания Тръмп и дъщеря си Иванка. 

Американският президент избра родината на исляма за първата спирка в рамките на стартирала чуждестранна визита. Анализатори смятат, че посланието е ясно – затопляне на американско-саудитските отношения. 

Очаква се, че в рамките на визитата ще бъдат сключени политически и търговски споразумения, както и че ще бъде скрепено съюзничеството в борбата срещу ислямските бойци, съобщава Reuters, позовавайки се на свои регионални източници. 

Белият дом се надява, че пътуването в чужбина ще помогне за изместване на вниманието от напрежението в страната заради нестихващите скандали около Доналд Тръмп, които с всеки следващ ден достигат все по-големи мащаби. 

В Саудитска Арабия обаче са доста ентусиазирани от президентството на новия държавен глава. Очаква, че той ще бъде посрещнат далеч по-топло от предшественика си Барак Обама, считан от властите в Рияд за прекалено мек към регионалния им противник Иран. Политиката на Обама значително охлади двустранните отношения между САЩ и Саудитска Арабия, на които се крепи мирът в Близкия Изток. 

Сега монархията ще търси уверения, че Тръмп ще се върне към резкия тон към Техеран. В Иран пък вчера бяха проведени президентски избори и по всичко личи, че досегашният държавен глава Хасан Рохани ще запази поста си и ще продължи реформаторския си курс по отварянето на страната към света. 

Следващата седмица визитата на Тръмп ще продължи в Израел, Белгия и Италия. 
Подкрепи Economic.bg