Депутатите избраха нови членове на бюрото за контрол на СРС-тата

Председателят е издигнат от „Воля”, а заместникът му - от ДПС

Депутатите избраха нови членове на бюрото за контрол на СРС-тата

Снимка: Economic.bg/ Архив

Депутатите избраха нови членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Председател става предложеният от партия „Воля” Пламен Иванов, който досега беше началник на отдела за защита на класифицираната информация към Министерството на вътрешното работа (МВР).

Негов заместник ще е издигнатият от ДПС Илко Желязков, който е бивш главен експерт в дирекция „Защита на класифицираната информация“ към Държавна комисия по сигурността на информацията и бивш член на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Останалите членове на бюрото за контрол на СРС-тата, които парламентът утвърди, са Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Янакиев („Обединени патриоти“). В състава на бюрото бяха предложени общо шест души и от гласуването отпадна досегашният председател на бюрото Бойко Рашков, който бе предложен от ПГ на „БСП за България“. След като бяха избрани, новоизбраните членове и ръководство на Националното бюро положиха клетва пред Народното събрание.

Съгласно Закона за Специалните разузнавателни средства Националното бюро е колегиален орган и се състои от 5 членове, включително председател и заместник-председател. Те се избират от Народното събрание за срок 5 години. Членове на бюрото могат да бъдат само дееспособни български граждани, които имат не по-малко от 8 години юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред и са получили разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно". Членовете на Националното бюро осъществяват своята дейност по трудово правоотношение.
Коментари: 0