Депутатите обсъждат днес ветото на президента върху Закона за държавната собственост

Вчера Правната комисия отхвърли ветото на президента

Депутатите обсъждат днес ветото на президента върху Закона за държавната собственост
480 ~ 1 мин. четене
Народното събрание ще обсъди днес ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост. Вчера Комисията по правни въпроси отхвърли ветото на държавния глава.

Президентът смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти. В същото време държавният глава подкрепя ускоряването на процеса по изграждане на значими национални обекти. Той приветства и промените за насърчаване на инвестициите в индустриалния сектор.

Радев вижда и проблем при промените, които предвиждат специален режим за обезщетенията при отчуждаване на земеделски земи и горски територии на собственици на имоти с обща площ над 50 декара, без аргументи защо с подобна площ, което поражда, според президента, съмнения, че тази промяна обслужва определени критерии. 

БСП няма да участват в дебатите, въпреки решението на Националния съвет от вчера социалистите да се върнат в парламента. Днес партията ще реши кога да се върне.
Коментари: 0