Депутатите тотално забраняват наргилетата за деца

През Закона за закрила на детето се забранява употребата, продажбата и предлагането на изделия за пушене, различни от тютюневите

Депутатите тотално забраняват наргилетата за деца

Снимка: Pixabay

2357 ~ 2 мин. четене

Забраната деца под 18 години да пушат наргилета, които не съдържат тютюневи изделия, мина на първо четене в Народното събрание. Законопроектът е на партията на бизнесмена Веселин Марешки „Воля“ и се обсъжда година, след като бяха приети промените в Закона за здравето, които целяха регулация в този бизнес.

Сега измененията се въвеждат през Закона за закрила на детето, като се забранява употребата, продажбата и предлагането на изделия за пушене, различни от тютюневите. В него се урежда забрана за употребата на подобни изделия от непълнолетни, независимо от устройството и технологията на извличане на дим

Вредата върху здравето както и създаване на нагласа, че пушенето е безвреден навик, са сред основните мотиви в законопроекта.

„На деца е разрешено да се продават изделия, в които няма никотин. Тези, които не съдържат не спадат към тютюневите изделия. Те горят с нагряване, изпаряване. Има вратичка за търговците. От "Воля" искаме да бъде забранена употребата на всички вещества и субстанции, чрез какъвто и да е процес на изгаряне“, аргументира се вносителят на законопроекта Пламен Христов, като подчерта, че вредата от наргилетата без никотин не е по-малка за здравето.

Миналото лято Народното събрание въведе пълна забрана за употреба на тютюн, в това число наргилета и електронни цигари в заведенията, но за деца до 18 години. Тогава от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) категорично застана срещу идеята наргилетата без тютюнев дим да излязат от заведенията и предложи поправки между първо и второ четене на законопроекта.

При второ четене регулациите за бизнеса бяха смекчени. Не мина и идеята на Валери Симеонов изцяло да бъде забранено пушенето на наргилета на закрито в заведенията, не мина и с окончателните промени пушенето на наргилета в заведенията остана разрешено. Тоталната забрана за пушене на наргилета в заведения не беше подкрепена от ГЕРБ с аргумента за нуждата от нотификация от ЕС, която трябва да извърши Министерски съвет.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg