Депутатите в Лондон погазиха надеждите на Мей за „твърд Brexit“

Последната дума по темата обаче ще е на Брюксел

Депутатите в Лондон погазиха надеждите на Мей за „твърд Brexit“

Снимка: БТА

Британският парламент предприе решителни стъпки да поиска ново отлагане на излизането от ЕС и така да минимизира шанса за излизане без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“), пише Bloomberg. Така депутатите погазиха надеждите на премиера Тереза Мей да осъществи излизане от Блока без сделка.

Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) малко след полунощ в сряда срещу четвъртък гласува да блокира възможността за „твърд Brexit“, като така погази надеждите на премиера Тереза Мей и на някои членове на управляващата Консервативна партия, че другият петък ще могат да реализират отцепване от ЕС без споразумение.

Законопроектът, на който Мей открито се противопостави, спечели с един глас повече и днес окончателното му приемане е в ръцете на Камарата на лордовете (Горната камара на британския парламент).

Парламентарният вот прави излизането на Великобритания от ЕС „много малко вероятно“, коментира днес пред BBC британският здравен министър Мат Ханкок. Въпреки това последната дума е на Брюксел дали ще се съгласи на ново отлагане на Brexit. За този ход ще е нужно единодушното съгласие на лидерите на страните членки на Блока.

Докато Камарата на лордовете обсъжда спорния законопроект, управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка партия ще проведат преговори, за да потърсят компромисна позиция относно отношенията с ЕС след Brexit. Двамата лидери Тереза Мей и Джереми Корбин вчера проведоха първоначални дискусии, които и двамата определиха като „конструктивни“.

Коментари: 0