Десетки обменни бюра в Турция затвориха

Те не могат да си набавят достатъчно турски лири, за да обменят големи суми в долари или евро

Десетки обменни бюра в Турция затвориха

Снимка: БТА

7364 ~ 1 мин. четене
Десетки обменни бюра в Истанбул затвориха след поредния рязък спад на курса на турската лира спрямо долара и еврото, а други пък решиха да обменят на клиентите си само до 100 долара. Причината е, че заради голямата разлика в обменните курсове, на чейндж бюрата не им стигат турските лири.

Днес валутата претърпя невиждан спад от финансовата криза през 2001 г. Сривът дойде, след като се разбра, че преговорите между Анкара и Вашингтон заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън не са постигнали успех. Това означа, че САЩ ще преразгледат безмитния достъп на Турция до американския пазар.

По-рано Европейската централна банка (ЕЦБ) пък изрази опасения, че продължаващото пропадане на турската лира излага на прекален риск най-големите кредитори на Турция - испанската банка BBVA, италианската UniCredit и френската BNP Paribas. Това оказа допълнително негативно влияние на финансовите пазари и курсът на турската лира реагира на тях.

Турският президент Реджеп Ердоган, който по новия режим на управление президентска република има повече правомощия да контролира икономиката на страната, уверява турския бизнес, че „всичко ще отмине“. Според него е въпрос на време пазарите да се успокоят, а Турция трябва да се уповава на хората, правдата и Бог.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg