Европа вече купува по-малко ирански петрол

Този път ефектът от американските санкции може да се окаже по-лош

Европа вече купува по-малко ирански петрол

Американските санкции срещу енергийния сектор в Иран все още не са влезли в сила, но вече започнаха да се отразяват на износа на ирански петрол към Европа.

Като цяло Иран е понижил добива на петрол през юли с 40 хил. барела дневно, в сравнение с юни. През юли страната е произвеждала 3.75 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от април 2017 г. насам. Износът също намалява с 90 хил. барела на ден, достигайки 2.9 млн. барела. Това става ясно от данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

От ежемесечния доклад става ясно, че причина за спада на износа са санкциите на САЩ, които за енергийния сектор ще бъдат възстановени през ноември тази година и заради това Европа купува все по-малко ирански нефт, а някои държави напълно се отказаха от него.

Износът на ирански петрол за Европа, включително Турция, се понижава със 140 хил. барела на ден сравнение с юни, достигайки 410 хил. барела дневно. Средното ниво на износ за континента през 2017 г. е било 750 хил. барела дневно.

Франция и Южна Корея напълно спряха доставките на ирански петрол. От санкциите обаче ще бъде сериозно засегната френската Total, която разработва петролно находище в Иран и все още не е ясно дали тя ще получи изключение от режима.

Доставките в Италия и Испания също продължават да се понижават, износът за Турция остава на ниво 140 хил. барела дневно.

Междувременно Иран увеличи доставките на нефт в Азия, а Китай купува все повече от техния петрол. Доставките в Индия достигнаха рекордни нива като страната купи безпрецедентините 770 хил. барела ирански петрол за ден, което е с 90 хил. повече от юнските доставки. 

Доставките до Япония са намалели с 50 хил. б/д през юли - до 110 хил. б/д.

МАЕ припомня, че първият етап от санкциите на САЩ срещу финансовия сектор на Иран бе възстановен на 6 август и както се очакваше усложни покупката на ирански петрол. По време на предишните американски санкции срещу Иран износът на петрол от страната е спаднал с 1.2 милиона барела на ден, но този път този ефектът може да се окаже още по-лош, смята МАЕ.

Коментари: 0