Deutsche Bank избра в борда си виден немски политик

Зигмар Габриел е бивш вицеканцлер и лидер на Социалдемократическата партия

Deutsche Bank избра в борда си виден немски политик

Снимка: Wikipedia

516 ~ 1 мин. четене
Deutsche Bank назначи в Надзорния съвет бившия министър Зигмар Габриел, считан за привърженик на силните европейски и трансатлантически връзки. Най-големият германски кредитор се опитва да поправи отношенията си с Берлин след вредното въздействие на световната финансова криза, която постави под въпрос здравето на банката, създавайки натиск за сливане и преструктуриране, на фона на глоби за пране на пари и други скандали.

Габриел е бил външен министър, министър на икономиката и министър на околната среда. Политикът от Социалдемократическата партия (СПД) заменя Юрг Целтнер, който се оттегли, след като регулаторите отхвърлиха назначението му поради конфликт на интереси.

Председателят на Борда на директорите на Deutsche Bank Пол Ахлайтнер е предложил Габриел за поста, са казали двама анонимни източника пред Reuters.

Ахлайтнер описва Габриел като „посветен привърженик” на Европа и трансатлантическите отношения. 

„Преживяваме предизвикателна геополитическа, икономическа и социална ера, в която глобалната банка трябва да се изправи пред напълно нови очаквания и изисквания“, казва Ахлайтнер в изявление.

Зигмар Хартмут Габриел беше министър на външните работи от 2017 г. до 2018 г. и вицеканцлер на Германия от 2013 г. до 2018 г. Той беше лидер на Социалдемократическата партия на Германия от 2009 г. до 2017 г., което го прави най-дълго управлявалият партията лидер от Вили Бранд насам.
Коментари: 0