Лондонската полиция ще използва технология за лицево разпознаване

Службите уверяват, че ще изтриват всички изображения, които не задействат потенциален сигнал

Лондонската полиция ще използва технология за лицево разпознаване

Снимка: Unsplash

Лондонската столична полицейска служба (Metropolitan Police Service ) започна да използва технологията за лицево разпознаване на живо (live facial recognition - LFR). В ключови райони в целия град камери ще сканират лицата на преминаващите хора, предупреждавайки служителите за потенциални съвпадения с издирвани престъпници. 

Според полицията "това ще помогне за справяне със сериозни престъпления, включително тежко насилие, престъпление с оръжие и нож, сексуална експлоатация на деца и ще помогне за защита на уязвимите", пише Engadget.

В свой туит полицията увери обществеността, че всички получени изображения, които не задействат потенциален сигнал за издирвано лице, се изтриват незабавно - и от служителите зависи дали ще решат да спрат някого въз основа на сигнал или не. Технологията работи от самостоятелна система и не е свързана с никакви други платформи за изображения, като CCTV или bodycams.


Въпреки настояването на службата, че технологията може да се използва за добро, някои критици обаче считат лицевото разпознаване в реално време за неефективно и в някои случаи за незаконно. През април 2019 г. например, доклад от университета в Есекс установява, че LFR технологията на Met има процент на неточност от 81 процента. Предишната година използваната от полицията технология в Южен Уелс погрешно определи 2300 невинни хора като потенциални престъпници.

Новото начинание на Met стартира в бурно време за технология за разпознаване на лица. Само миналата седмица Европейската комисия разкри, че обмисля забрана на използването на LFR в обществени зони за период до пет години, докато регулаторните органи измислят как да предотвратят злоупотребата с технологии. 

Междувременно групата за поверителност на кампанията Big Brother Watch - подкрепена от повече от 18 политици във Великобритания и 25 допълнителни кампании - призова за спиране на инициативата, като се позовава на опасения относно прилагането й без подходящ контрол.
Коментари: 0