Deutsche Bank ще плати 258 млн. долара обезщетение на САЩ

Германската банка е направила многократни нарушения на ембаргото, наложено от Вашингтон срещу Сирия и Иран

Deutsche Bank ще плати 258 млн. долара обезщетение на САЩ
236 ~ 1 мин. четене

Deutsche Bank – най-голямата германска банка трябва да плати 258 милиона долара обезщетение на САЩ заради многократни нарушения на ембаргото, наложено от Вашингтон срещу Сирия и Иран.

 "Банката не е предприела достатъчно мерки, за да се увери, че дейностите й, провеждани извън САЩ, се извършват при спазване на режима на американските санкции", се казва в комюнике на Федералния резерв на САЩ.

Банката  ще уволни шестима от своите сътрудници, отговорни за финансовите операции с ембарговите държави. Освен това тя ще допусне външен наблюдател, който ще следи дали се спазват законите за санкциите. В замяна на това американските власти ще преустановят наказателната си процедура срещу най-голямата германска банка. Тя ще плати и две глоби – 200 милиона долара на Нюйоркския финансов надзор Ди Еф Ес и още 58 милиона долара на Федералния резерв, предаде БНР.

Според разследванията на американците служители на Дойче банк са извършили 27 200 транзакции с ембаргови държави в периода 1999-2006 г. Те са работили с държави като Либия, Сирия, Мианмар, Иран и Судан – всички те са в забранителните списъци на САЩ и ЕС. Освен това шестима души от банката са заподозрени в непозволени сделки и дори пране на пари от Русия.

Дойче банк не е първата голяма банка, която САЩ наказват за нарушения на емабргова политика. За последните три години различни финансови институти са платили общо 9 милиарда долара глоби за нарушения на ембарго. Сред тях са френските Кредит Агрикол и БНП Париба, както и германската Комерцбанк. 

Подкрепи Economic.bg