За месец дигиталният юан участва в трансфери за милиони

Пилотната програма на цифровата валута се радва на интерес от страна на населението

За месец дигиталният юан участва в трансфери за милиони

Снимка: Pixabay

792 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Пилотната програма за въвеждане на дигитални пари в четири града в Китай протича безпроблемно, като от 9-и октомври досега са извършени над 4 милиона транзакции на обща стойност над 2 милиарда юана (256 мил. евро) в цифровата валута. Това заяви управителят на Китайската народна банка Ий Ганг, пише Reuters.

Финтех компаниите имат някои ключови предимства пред търговските банки по отношение на развитието на клиентска база и управлението на риска“, коментира Ганг.

Ръстът в безконтактното банкиране по време на пандемията от коронавирус създаде предизвикателства пред централните банки, които трябва да запазят удобството за потребителите, като същевременно гарантират тяхната безопасност.

Инициативата за емитиране на цифрова валута бе подета от бившия управител на Китайската народна банка Джоу Сяочуан, който се пенсионира през март 2018 г. Той искаше да защити страната от необходимостта някой ден да приема стандарт като Биткойн, проектиран и контролиран от външни сили.

Дигиталните валути крият икономически, финансови и дори международни политически последици“, това припомни ръководителят на изследователското бюро на КНБ за криптовалути Уанг Син.

Подкрепи Economic.bg