Държавата отказа да увеличи повече заплатите на полицаите

Служителите на реда излизат на общонационален протест срещу подоходната политика на правителството

Държавата отказа да увеличи повече заплатите на полицаите

Снимка: Красимир Свраков

9482 ~ 1 мин. четене

До разбирателство между Синдикалната федерация на служителите в МВР и ръководството на министерството за съществено увеличение на заплатите на полицаите не се е стигнало днес, предава БНР. Това означава, че националният протест, който готвят полицаите, насрочен на 8 ноември, неделя, в София остава.

Бюджет 2021

В момента не можем да се разберем, защото министър Терзийски, без да му държа сметка за това, няма откъде да извади нещо повече от вече приетите от Министерския съвет, ако не се лъжа 154 милиона, което значи 10%. С 10% няма как да спрат протестите ни“, заяви председателят на синдиката Валентин Попов.

От синдиката обясниха, че ако след първия им голям национален протест отново няма разбирателство между синдикатите и ръководството, протестите ще продължат с нови и национални, и регионални прояви.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР припомниха преди днешната среща, че настояват за увеличение на заплащането на полицаите, различно от предвидените 10% от 1 януари 2021 година. Причините за исканията са, че според тях полицаите също са на първа линия в борбата срещу коронавируса. От Синдикалната федерация вече направиха няколко предупредителни протеста в страната. Полицаите са недоволни, че не са включени в списъка на ведомствата, където заплатите ще бъдат вдигнати с до 30% под претекст, че това са служители, на първа линия в борбата с коронавируса.

Припомняме, че въпреки недоволството на полицаите правителството одобри проекта за Бюджет 2021 и го внесе в парламента. Самият финансов министър Кирил Ананиев в интервю за БНР изрази позицията, че смята, че е помислено за тях. Впоследствие МВР министърът Христо Терзийски все пак покани синдикатите на среща, но очевидно преговорите са в задънена улица, ако 

Подкрепи Economic.bg