Изкуствен интелект хваща COVID-19 по звука от кашлицата

Учени от MIT създадоха технология за ранна диагностика

Изкуствен интелект хваща COVID-19 по звука от кашлицата

Снимка: Unsplash

Кашлицата в днешно време се превърна в едно от най-притеснителните явления. Дори обикновено задавяне или прочистване на гърлото будят съмнения за COVID-19. Технологиите обаче може да се окажат ключ към ранното диагностициране. Изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили изкуствен интелект (AI), който е способен да установи наличието на COVID-19 по звученето на кашлицата, дори когато други симптоми няма.

За целта те са разработили множество невронни мрежи, които са в състояние да различат фини характеристики, показващи зараза с коронавирус. Една от тях например изследва кашлицата по гласовата сила, друга се „вслушва“ в емоционалния и неврологичния спад при говор, трета – измерва промените в дихателните показатели.

Изкуственият интелект е много точен в ранната диагностика, пише Engadget. Изданието разказва, че екипът е обучил своя модел върху десетки хиляди примери на кашлящи и говорещи хора. Според данните технологията разпозна по звука 98.5% от хората с потвърдени случаи на COVID-19 и идентифицира 100% от онези, които са били асимптоматични.

Ограниченията също са ясни. Технологията се затруднява в диагностицирането на хора с повече симптоми, тъй като те могат да са признак за други състояния.

Идеята на учените е да разработят „удобно за ползване” приложение, което може да послужи като инструмент за предварителен скрининг. Така, кашляйки всеки ден пред телефона си, може да получите предварителна информация дали е безопасно да се излезете навън.

Изследователите дори предполагат, че това може да сложи край на пандемиите, ако инструментът бъде оставен да слуша на фонов режим и да казва кога проблемите се задълбочават. Това обаче е голямо „ако“, тъй като повдига опасения за поверителността на личния живот.

Коментари: 0