Директорът на Агенцията по горите подаде оставка

Той си тръгва заради разкритите злоупотреби при строителството на оградата с Румъния

Директорът на Агенцията по горите подаде оставка
1468 ~ 2 мин. четене
Директорът на Изпълнителна агенция по горите Григор Гогов е подал оставка, след като Нова телевизия публикува разследване, уличаващо го в злоупотреби с държавни средства. Става въпрос за теленото ограждение по сухопътната граница с Румъния, което бе издигнато, за да се спират дивите прасета и да не се разпространи чума сред питомните прасета в България.

От разследването стана ясно, че Агенцията, която е подчинена на земеделския министър Румен Порожанов, е купувала материали за ограждението на цени, завишени двойно и тройно.

От дърводобивния бранш се появиха обвинения за подставени лица и неизгодни сделки при изграждането на оградата срещу дивите свине в Северна България. Според хора от бранша горските са изградили оградата на завишени цени, а фирма, близка до директора на Агенцията по горите Григор Гогов, доставяла част от материалите за съоръжението.

Земеделският министър заяви пред Nova, че няма конфликт на интереси, но въпреки това е взето решение за рокадата.

В материала на Мартин Николов се вижда, че доставчик на коловете за оградата е фирма, близка до Гогов – „Ес Ем Джи енд Ко“. Управител на тази фирма и мъж на име Милчо, който миналата година в друго разследване призна пред скритата камера на NOVA, че е подставено лице на Гогов, съпругата му Наташа и сина му Георги.

Информация за връзката между директора на Агенцията по горите, оградата от над 50 000 кола и фирмата на Милчо изнесоха дърводобивни фирми. Според отговора на агенцията цената на един брой кол за оградата е била 3.25 лв., а средната пазарна цена за такива колове е 1.40 лв.

Милчо признава, че е доставял колове за оградата, но не помни на кого. Според Гогов пък цените за оградата не са завишени.

Припомняме, че въпреки съоръжението, което бе шумно похванело от Порожанов, чумата по свинете се разпространи в България и в момента отново се избиват животни, въпреки дадените публични средства за оградата.
Подкрепи Economic.bg