Директорът на ERM ІІ: До дни очакваме българската кандидатура за Банковия съюз

Срокът за оценка дали страната ни може да влезе в Еврозоната може и да е над една година

Директорът на ERM ІІ: До дни очакваме българската кандидатура за Банковия съюз

Клаус Реглинг

Снимка: Wikimedia

1304 ~ 1 мин. четене
Незабавно, до дни, очакваме България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). Това съобщи на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм (ERM ІІ) (т.нар. „чакалня за Еврозоната“) Клаус Реглинг, предаде БТА.

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на Еврозоната. "Срокът до оценката може да бъде по-дълъг от една година, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията", поясни Реглинг.

„Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на Еврозоната“, каза зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в Еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

„Одобрихме стратегията на България да влезе и в Банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към Еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро“, коментира още Домбровскис.
Подкрепи Economic.bg