Директорът на Pfizer предупреди за необходимост от трета доза

Също така е възможно да е необходима и ежегодна ваксинация с препарата на компанията

Директорът на Pfizer предупреди за необходимост от трета доза

Снимка: pfizer.com

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Хората, които са получили доза от ваксината на Pfizer/ BioNTech срещу COVID-19, вероятно ще се нуждаят от трета доза, която да бъде поставена в рамките на 12 месеца след втората. Това обяви пред CNBC изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, като добави, че е възможно хората да се нуждаят и от ежегодна ваксинация срещу коронавируса.

„Възможен сценарий е да бъде нужно да се постави трета доза на пациента, накъде между 6-и и 12-и месец, след като е получена пълна ваксинация, като е вероятно и след това да има ежегодна реваксинация. Всичко това обаче трябва да се потвърди с данни“, каза Бурла.

Коментарът му идва, след като изпълнителният директор на Johnson & Johnson Алекс Горски заяви пред CNBC през февруари, че може да се наложи хората да се ваксинират срещу COVID-19 ежегодно, точно като сезонните ваксини срещу грип.

Изследователите все още не знаят колко дълго продължава защитата срещу вируса, след като някой е напълно ваксиниран.

Pfizer заяви по-рано този месец, че нейната ваксина срещу COVID-19 има над 91% ефективност срещу коронавируса и повече от 95% ефективна срещу тежко заболяване до шест месеца след втората доза. Ваксината на Moderna, която използва подобна технология.

Данните на Pfizer се основават на повече от 12 000 ваксинирани участници в изследване. Експертите обаче казват, че все още са необходими повече данни, за да се определи дали защитата продължава след шест месеца и дали ще е необходима трета доза от препарата, както и ежегодна ваксинация.

През февруари Pfizer и BioNTech заявиха, че тестват действието на трета доза от своята ваксина върху пациенти, за да разберат дали влияе по-добре срещу новите варианти на вируса. Данни все още не са оповестени.

Коментари: 0