\"Дизелгейт\" се разрази и в Audi

Компанията също използвала софтуер, който занижава вредните емисии

\
3743 ~ 1 мин. четене
В края на 2015 г. избухна огромен скандал с германския автомобилен производител Volkswagen, придобил известност като "Дизелгейт". Оказа се, че компанията е манипулирала данните за изхвърляните емисии в атмосферата от двигателите на нейни модели коли. Сега става ясно, че по подобен начин е действал и другият автомобилен производител – Audi, който е част от VW-Group.

Калифорнийският съвет по атмосферни ресурси (CARB) разкри нови манипулации на данните за изхвърлянето на вредни вещества по време на тестовете. Софтуерът, даващ възможност за подобна манипулация, е бил внедрен преди четири месеца, но нито американският регулатор, нито Volkswagen и Audi не са правили никакви изявления по този повод, пише Engadget, цитиран от Kaldta.com.

Софтуерът на автоматичната скоростна кутия в автомобилите на Audi може да засече, кога са започнали и се провеждат тестовете на стенда. Когато програмата разбере, че са започнали тестове, започва да имитира бавно движение без рулиране. Софтуерът активира специален режим със силно намалено изхвърляне на CO2 (въглероден двуокис), в сравнение със стандартната работа на двигателя. Това програмно осигуряване се използва както в дизеловите, така и в бензиновите двигатели.

Audi е продължила да използва този специфичен софтуер до месец май 2016 г., въпреки че от началото на скандала с Volkswagen бяха изминали няколко месеца и той бе в пълната си сила.
Подкрепи Economic.bg