Джеф Безос се върна на върха на света по богатство

На фона на предстоящото си оттегляне от поста главен изпълнителен директор на Amazon

Джеф Безос се върна на върха на света по богатство

Снимка: БТА

Автор: Глория Христова

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос си върна титлата на най-богатия човек в света, след като изпревари изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск. Рокадата е факт и в двете водещи класации – на Forbes и на Bloomberg.

Богатството на Мъск намаля с 3.9 млрд. долара, след като акциите на Tesla поевтиняха до 796.22 долара, което е спад с повече от 2.4%. 49-годишният предприемач изпревари Безос през януари, когато стана най-богатият човек в света, благодарение на поскъпването на автомобилния производител, както и на получения щедър бонус.

Мъск върна титлата на най-богат човек в света на Безос толкова бързо, колкото и се изкачи в класирането. Основателят на Amazon се позиционира на върха през 2017 г. и стоя там почти непоклатимо до миналия месец.

Личното богатство на основателя на Безос, по-голямата част от което е в акции на Amazon, скочи до небето през последните години, заедно с поскъпването на компанията му. Основателят на технологичния гигант продължи да поставя нови рекорди – миналият август на пример той стана първият човек с нетно състояние от над 200 млрд. долара, а през 2018 г. той се превърна в най-богатия мъж в историята изобщо, след като богатството се покачи до над 150 млрд. долара.

Сега Безос отново стана най-богатия човек в света, докато се готви да напусне поста на главен изпълнителен директор на Amazon по-късно тази година. Той обяви новината по-рано този месец и посочи един от топ шефовете в компанията – Анди Джеси, за свой наследник.

И след слизането си от трона Безос ще продължи да е ангажиран към корпорацията. Оттеглянето ще му даде повече време, за да се фокусира върху проектите си, сред които ракетната компания Blue Origin и вестника The Washington Post, както и филантропските му начинания – фондовете „Bezos Earth Fund“ и „Amazon Day 1 Fund“.

Коментари: 0