Джон Макафи е арестуван и обвинен в измами с криптовалути

Пионерът в антивирусния софтуер е разработвал схеми за пране на пари, използвайки последователите си в Twitter

Джон Макафи е арестуван и обвинен в измами с криптовалути

Снимка: Wikipedia

Джон Макафи, пионерът при антивирусния софтуер, чиято бивша компания все още носи името му, е обвинен в измами и пране на пари чрез използване на две схеми с криптовалута, съобщи американското министерство на правосъдието. Властите обвиняват него и бодигарда му Джими Гейл Уотсън, че са използвали големия брой последователи на Макафи в Twitter, за да раздуват изкуствено цената на алткойни и да прикрива плащания, получени от създателя на едноименната антивирусна компания от стартиращи бизнеси.

Министерството на правосъдието заяви, че Макафи и неговите съучастници са прибрали повече от 13 млн. долара от схемите. Обвиненията са повдигнати пред федералния съд в Манхатън.

Комисията за търговия със стокови фючърси е завела граждански искове относно предполагаемата схема.

Прокурорът на Манхатън Одри Щраус казва в изявление: „Както се твърди, Макафи и Уотсън са използвали широко използвана социална платформа и ентусиазма сред инвеститорите на нововъзникващия пазар на криптовалути, за да спечелят милиони чрез лъжи и измами.“

Макафи е задържан в Испания по обвинения за укриване на данъци, съобщи Министерството на правосъдието. Уотсън е арестуван в четвъртък вечерта в Тексас, добави ведомството.

И двамата са изправени пред граждански обвинения от Американската комисия по ценните книжа и борсите, която през октомври обвини Макафи в укриване на над 23.1 млн. долара, които е спечелил от първични предлагания на седем криптовалути в Twitter.

Властите разказаха, че Макафи рекламира активи, включително Verge, Reddcoin и Dogecoin, като част от туит кампаниите „Монета на деня“ или „Монета на седмицата“ между декември 2017 г. и февруари 2018 г. Той се е представял като експерт по киберсигурност и криптовалути в своите туитове, речи и ролята си на главен изпълнителен директор на публично търгувана компания за криптовалута. Макафи е твърдял пред своите последователи, че тези монети „ще променят света“, но в същото време той не е притежавал никакви.

Коментари: 0