Криптовалутите – убежище за парите или пореден балон?

Разнообразието и цената на дигиталните активи продължава да расте. Нека се ориентираме по-добре от какво зависи тази динамика чрез сблъсък на мнения по темата

Криптовалутите – убежище за парите или пореден балон?

Снимка: Pixabay

Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Съоснователят на Tesla Илон Mъcĸ, милиардерът, който през 2020 г. е добавил най-много към богатството си, не крие, че е сред нaй-гoлeмите фeнове нa bіtсоіn. Индийският милиардер Ракеш Дунджунвала обаче е в другата крайност: „Cмятaм, чe тoвa e cпeĸyлaция oт нaй-виcшa фopмa. He иcĸaм дa участвам в тoзи "ĸyпoн". Mиcля, чe мaxмypлyĸът oт нeгo щe бъдe мнoгo лoш".

Bitcoin

В България криптовалутите също имат своите силни привърженици, но също отрицатели и пълни „въздържатели“. Този материал не е препоръка за инвестиционно решение. Предлагаме само сблъсък на гледните точки на двама професионалисти, които добре познават финансовите пазари. Разговаряме с Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг" (Ц. Ц.), и с финансиста Бисер Манолов (Б. М.).

- Вашето кратко определение - що е то криптовалута?

Ц. Ц. Предпочитам определението криптоактиви, защото те няма да станат валути като еврото и долара. Цената им не се движи като валута в сравнително стабилни граници, а като акция, която може много силно да поскъпва или да пада.

Б. М. Представлява дигитален актив, който опосредства размяна на стойност между две страни и се съхранява в портфейл, който е на пълно разположение единствено и само на притежателяq като цялата информация е криптирана, което гарантира висока степен на сигурност.

- Привърженик, скептик, противник или нямате отношение към криптовалутите?

Б. М. Аз съм краен привърженик на криптовалутите и имам много аргументи в подкрепа на тази своя позиция. Нещата са много дълбоки, аргументите ми имат историческо-философско-финансово-икономически характер. Биткойн показа практически как е възможно функционирането на децентрализираните система с висока степен на сигурност и вменена справедливост.

Ц. Ц. Привърженик съм на всяко средство за разплащане, което позволява да се свалят разходите и да се осъществява мигновено. Скептик съм, че биткойн ще замени долара или еврото, и съм противник на това експлозивно покачване на цената, защото спукването на един финансов балон винаги има отражение върху икономиката и прекалено много хора се оказва, че са загубили спестяванията си.

- Вашите най-силни аргументи?

Б. М. Бих започнал по следния начин – обществено политическите системи започнаха значително вертикално израстване, което доведе до появата на частните монополи, говоря в случая при капитализма. По дефиниция капитализмът е най-устойчив, когато се развива хоризонтално, т. е. има пазарна среда с естествена конкуренция и здравословни фалити. Това вертикално израстване доведе до концентрация на все повече финансов ресурс и икономическа мощ на все по-малко играчи с активното съдействие на държавите. Точно поради тази централизация системите станаха изключително хранителни за избухването на огромни диспропорции и натрупването на непреодолими дефицити. Казано в прав текст, такъв вид дисбаланси се решават единствено през финансово-икономически кризи, като цената се заплаща от данъкоплатците. В момента сме в основата на точно такава ситуация. Появата на биткойн не е случайно събитие, породено в главата на гений, макар че проектът сам по себе си е гениален, а точно следствие на описаната по-горе от мен ситуацията.

Ц. Ц. Да вземем за пример биткойн, който струва два пъти повече от Visa. Компанията прави 10 млрд. долара годишна печалба. Или, ако цената му се покачи двойно, стойността му ще бъде същата като Amazon, която прави 380 млрд. долара продажби за година. На някакъв етап в бъдещето биткойн ще трябва да прави пари, а не само да използва електричество. Криптоактивите сега се приемат в инвестиционния свят и традиционните начини за оценка не са приложими. Не знаем какво ще се случи с тях при една ликвидна криза.

- Прагматиците недоумяват каква валута е биткойн с толкова огромни ценови колебания. Какво ще им кажете?

Ц. Ц. Биткойн не е валута, не е пари. Той струва това, което хора са склонни да платят за него. Това е факт, защото така работят пазарите. Но една валута, за да се използва като средство за разплащане, тя трябва да е стабилна и с нея да се определя стойността на стоките и услугите.

Б. М. Не знам кои прагматици имате  предвид, но много скоро тези прагматици ще приемат реалността  и ще се превърнат в „дигитални прагматици“. Този процес е необратим. M и Z поколението навлязоха с шут без разрешение. Класиците се стъписаха, но това поколение е вече на високи позиции и те ще прекроят света по тяхна мяра.  За хубаво или за лошо старите финансови теории и практики много бързо биват насочени към „кръглата папка“. Относно ценовата колебливост – това е нормално за всеки млад актив, но колкото повече се повишава цената му , толкова по-бързо тези колебания ще намаляват.

- Създадени са близо 1500 криптовалути. Има ли реална необходимост от тях?

Б. М. Всяка валута има право на живот, а пазарът ще каже от коя има необходимост. Бройката не е  от значение, а функционалната приложимост ще създаде добавената стойност на една валута и съответно ще покаже доколко необходима е тя.

Ц. Ц. Оставям този отговор на IT специалистите. Като финансист мога да кажа само, че абсурдната оценка на много от тях показва единствено нерационална пазарна среда.

- Как гледате на липсата на регулации?

Ц. Ц. Регулации ще има, когато средният инвеститор реализира загуби. Голяма корекция на цената ще означава все повече хора и компании, които са купили скъпо и са отчели загуби. Това ще засили натиска за регулации.

Б. М. Първо, не е вярно, че няма регулации. Самата децентрализирана система има толкова вътрешно присъщи регулации, че единственото нещо, което е необходимо, е хората да се образоват по темата. Надзорните органи традиционно могат да направя само едно, което го могат най-добре – някаква беля.

- Инвестирате ли в криптовалути? Какви? Ако не – в какво инвестирате?

Б. М. Да, разбира се, че търгувам. Това още не е инвестиция, но това е много дълга тема. Инвестирам в много разнообразни активи, но не ми се коментират детайли.

Ц. Ц. Не инвестирам, защото не отговарят на разбирането ми за инвестиция. Криптовалутите са спекулация в огромен мащаб. Предпочитанията ми отиват към комбинацията от дивидентни компании, особено на БФБ, защото познавам бизнеса им много добре, заедно с някои компании от добива на метали. Последните имат огромен потенциал за тази година, благодарение на инфлацията и недостига при някои суровини.

- Имат ли потенциал криптовалутите да заменят традиционните пари като разплащателно средство?

Ц. Ц. Технологията вече се тества в Китай и първите потребители на електронния юан са факт. Но тя е точно обратното – централизиран контрол на парите, който позволява на централната банка да следи разплащанията в реално време, а на правителството да събира данъци. Не знам защо съществуват хора, които си мислят, че държавите ще допуснат точно обратното да се случи.

Б. М. Не е необходимо да има такава замяна, но със сигурност криптовалутите ще имат все по-голям дял. Както казах, в рамките на следващите 3-5 години ще станем свидетели на големи промени. Една от тях, е че много криптовалути ще се наложат и като официално разплащателно средство.

- Без да е препоръка за инвестиционно решение: Вашият професионален съвет – да инвестираме ли в криптовалути, ако имаме свободен финансов ресурс, или да стоим настрана?

Ц. Ц. Те са финансови инструменти с много големи ценови движения по всяко време на денонощието без почивен ден. Не ги препоръчвам за инвеститори, които нямат възможност да ги следят постоянно, неподходящи са и ако спад на цената от 10% ще бъде твърде негативна емоция.

Б. М. Моят съвет е следният – опитайте с 5% от вашите средства за инвестиране. Четете и се образовайте, това е най-важното, което трябва да направите. Инвестирането ще бъде бонусът за натрупаните знания.

Още по темата  - ще откриете в бр. 101 на сп. „Икономика“, който предстои да излезе през март.  В него ще намерите и други интересни материали за развитието на бизнеса и предприемачеството.

Коментари: 0