Венецуела пуска банкнота с номинал 1 000 000

Хиперинфлацията в страната на практика обезсмисля използването на боливара и търговията е основно в долари

Венецуела пуска банкнота с номинал 1 000 000

Снимка: Венецуелска централна банка (BCV)

Централната банка на Венецуела обяви въвеждането на три нови банкноти с номинал съответно 200 000, 500 000 и 1 000 000 боливара. Но заради огромната инфлация в южноамериканската държава дори купюрът с най-висока отпечатана стойност има еквивалент на едва 0.44 евро по настоящия курс. Трите нови банкноти ще се разпространяват заедно със сега използваните 10 000, 20 000 и 50 000 боливара.

Новите купюри ще започнат да се разпространяват постепенно от понеделник, се казва в кратко съобщение от централната банка, цитирано от DW.

През последните няколко години различните правителства на Венецуела се насочиха към печатането на нови банкноти с различни номинали като начин да изпреварят спиралата на инфлацията.

„Тези нови банкноти ще допълнят и оптимизират настоящите деноминации, за да отговорят на изискванията на националната икономика“, се казва в изявление на институцията.

Но със средногодишните темпове на инфлация от 2665% към януари, според официалните данни на централната банка, използването на венецуелски книжни пари е почти напълно изчезнало в полза на картите.

В по-голямата си част на Венецуела цените са деноминирани в американска валута.

През последните седем години санкциите, наложени от Съединените щати, Европейския съюз и други държави срещу добива на злато, държавните петролни операции и други бизнес сделки, разбиха икономиката на южноамериканската държава.

САЩ също не признават правителството, водено от президента Николас Мадуро, наследник на бившия президент Уго Чавес.

Ситуацията в страната се влоши от спада на цените на петрола и ограниченията върху продажбите на вътрешно рафиниран нефт.

Коментари: 0