Мъск загуби 27 млрд. долара за една седмица

Според анализатори сривът демонстрира неустойчивостта в акциите на Tesla

Мъск загуби 27 млрд. долара за една седмица

Снимка: Wallpapertip

Илон Мъск постави рекорд миналата година по най-бързо забогатяване в историята. Обръщането обаче е в ход и то е доста стръмно, пише Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. загуби 27 млрд. долара през миналата седмица, след като акциите на автомобилния производител паднаха при разпродажбата на технологични акции. Неговата нетна стойност на активите е 156.9 млрд. долара и все още го поставя на второ място в индекса на милиардерите на Bloomberg, но сега той изостава с почти 20 млрд. долара от Джеф Безос.

Пропадането на Мъск само подчертава трудно разбираемата скорост на изкачването му до върха на класацията. Акциите на Tesla скочиха със 743% през 2020 г., като увеличиха стойността на неговия дял в компанията. Това също така отключи бонус опцията за Мъск, който си спечели няколкостотин милиона допълнително възнаграждение.

Ралито на акциите продължи и през новата година, като през януари той отстрани Безос от пиедестала на най-богат човек в света. Състоянието на Мъск достигна своя връх по-късно същия месец - 210 млрд. долара.

Постоянните тримесечни печалби на Tesla, изборът на президента Джо Байдън и неговата прегръдка с чистите технологии, както и ентусиазмът на инвеститорите на дребно подхранваха възхода на компанията. Но за някои надуващата се оценка е показателна за неустойчивото развитие в технологиите. Индексът Nasdaq 100 падна за трета поредна седмица в петък, най-дългата серия от спадове от септември насам.

Биткойн инвестиция

Състоянието на Мъск не е подчинено единствено на силите, които засягат директно технологичната индустрия. Неговата нетна стойност нараства и се срива напоследък в тандем с цената на биткойн. Tesla обяви миналия месец, че е добавила 1.5 млрд. долара от криптовалутата към баланса си. Състоянието на Мъск падна с 15 млрд. долара две седмици по-късно, след като той написа в Twitter, че цените на биткойн и други криптовалути „изглеждат високи“.

Екстремната нестабилност разтърси много от най-богатите хора в света тази година. Някога най-заможният човек в Азия - китайският магнат с бутилирана вода Zhong Shanshan - отстъпи титлата на индийския милиардер Мукеш Амбани миналия месец, след като загуби над 22 млрд. долара за броени дни.

Нетната стойност на председателя на Quicken Loans Inc. Дан Гилбърт се повиши с 25 млрд. долара в понеделник, след като ипотечният му кредитор Rocket Cos. беше обявен за следващата цел на днешните търговци в Reddit. Оттогава състоянието му е паднало с почти 24 млрд. долара. Съоснователите на Alphabet Inc. Сергей Брин и Лари Пейдж са сред най-големите печеливши в индекса тази година. Всеки от тях е добавил повече от 13 млрд. долара към състоянието си от 1 януари до сега.

Коментари: 0