Джонсън е готов на отстъпка в преговорите за Brexit

Предложението идва, след като Великобритания подписа първата си независима сделка за риболов от 40 години насам

Джонсън е готов на отстъпка в преговорите за Brexit

Снимка: БТА

Британците са готови на известна отстъпка по спорната тема за риболова в опит да бъде постигнат напредък в последния момент в преговорите за Brexit между Обединеното кралство и ЕС, съобщава вестник The Guardian. Става дума за предложен от британците 3-годишен „преходен период“ на европейските риболовни нации, по време на който постепенно да бъде намаляван уловът за тях, което ще им даде възможност по-лесно да се приспособят към промените.

Предложението се съдържа в нов документ за преговори, представен преди настоящия кръг от преговори в Брюксел между Дейвид Фрост от страна на Обединеното кралство и неговия колега от ЕС Мишел Барние. Идеята за период на поетапно намаляване на риболовните флоти в Европа беше обсъждана по-рано, но подробности не бяха предоставени до последните дни.

Предстои ни дълъг път, но ако другите проблемни въпроси могат да бъдат сортирани, не изглежда риболовът да пречи на споразумението“, обяснява високопоставен дипломат от ЕС пред британското издание.

Преговорите за търговията и сигурността тази седмица трябва да приключат в петък, след което лидерите на ЕС, събрали се на срещата на върха в Брюксел, ще бъдат информирани за последните събития от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Предложението за преходен период идва, след като Великобритания подписа първата си независима сделка за риболов от 40 години насам. Сделката с Норвегия включва ежегодни преговори за дела на улова - нещо, което ЕС отхвърли в търговските преговори за Brexit.

Обединеното кралство остава твърдо решено да замени общата политика в областта на рибарството със система на „зонална привързаност“, която би предложила значително увеличение на улова за британски риболовни флоти. В момента икономическата зона на Великобритания е част от общите води на ЕС. Обединеното кралство получава фиксиран дял въз основа на това колко рибарите са уловили през референтен период между 1973 и 1978 г.

Според новата система, предложена от Обединеното кралство, двете страни ще се споразумеят какъв процент от споделените запаси са прикрепени към всяка от техните европейски икономически зони всяка година. Квотите за улов ще бъдат организирани в съответствие с този процент.

Липсата на ежегодно споразумение за улова може да доведе до блокиране на флота на ЕС от британските води. Франция е особено загрижена от въздействието върху своите риболовни общности и е заела „твърда“ позиция, че статуквото трябва да бъде защитено.

Коментари: 0