Макрон държи ключа за сделка за Brexit

Нов кръг на преговори започва в Брюксел следващата седмица

Макрон държи ключа за сделка за Brexit

Снимка: БТА

Дали Великобритания и Европейският съюз ще сключат търговска сделка при излизането на Обединеното кралство от Блока, изглежда, става въпрос, който все повече зависи от френския президент Еманюел Макрон, предава Bloomberg.

Длъжностните лица от двете страни на преговорите насочват поглед към държавния глава, който би могъл да състави споразумение в последния момент, ако смята, че може да си позволи да не прави компромис.

При положение, че френските президентски избори са след по-малко от две години, а рейтингът на Макрон се понижи заради коронакризата, според официални лица той се опитва да спечели гласове, изправяйки се срещу британците. Нов кръг на преговори започва в Брюксел следващата седмица, като двете страни се надяват да постигнат споразумение до началото на октомври.

Докато преговарящите от страна на Великобритания и ЕС бавно вървят към потенциална сделка, Макрон и лидерите на останалите държави членки на Блока не обръщаха много внимание на разговорите за бъдещите им отношения с кралството заради коронавируса и проблемите, които той донесе на национални нива. Вниманието върху сделка между Брюксел и Лондон обаче ще се увеличи след лятото, когато лидерите ще бъдат помолени да одобрят или отхвърлят всяко едно споразумение.

Риболов за гласове

Важен въпрос между британците и французите се оказва риболовът, който обаче има огромно значение и сред френските избиратели от работническата класа, за чиито гласове Макрон се бори. Успоредно с това стремежът на Борис Джонсън за Brexit включваше обещание за грижа на интересите на риболовната индустрия на Острова.

„ЕС продължава да настоява за достъпа до британските риболовни води по начин, който е несъвместим с бъдещия ни статут на независима брегова държава“, заяви правителствен служител на Великобритания, който пожела анонимност и отказа да коментира ролята на Макрон в преговорите.

Без споразумение за риболова не може да има цялостна търговска сделка, което означава, че двете страни ще започнат да търгуват при условията на Световната търговска организация с различни тарифи и квоти.

Четирима души, запознати с преговорите между Великобритания и ЕС, по двама от всяка страна, заявиха, че несигурността за това какво може да направи Макрон е повече от просто загриженост и че въпросът е обсъден от британски служители и неофициално между дипломати от ЕС.

Мигрантските вълни

Докато Джонсън и Макрон се разбират лично – френският президент бе е единственият от водещите лидери на ЕС, който посети британския премиера след победата му на изборите през декември –отношенията между Великобритания и най-близкия задграничен съсед никога не са прости. В момента напрежението между тях се засилва заради мигрантите, пресичащи Ламанша от Франция към Обединеното кралство.

Докато текат преговорите, борбата е на ниво достъп до френските и останалите европейски кораби до изобилните води на Великобритания, след като страната напусне общата политика в областта на рибарството на ЕС в края на тази година.

Каквото и споразумение да бъде взето, то „не може да доведе до частично унищожаване на риболовната промишленост на ЕС“, заяви главният преговарящ на Блока Мишел Барние след последния кръг на преговори в Лондон миналия месец. Той подчерта, че е необходимо да се защитят „интересите на всички държави членки“ чрез получаване на „дългосрочно решение“ за риболова.

В същото време Великобритания настоява, че ще брани своята индустрия. Рибарските риболовни общности гласуваха изключително много за Brexit по време на референдума за 2016 г., обвинявайки ЕС в унищожаване на тяхната индустрия. Британското правителство вижда контрола над водите си като част от суверенитета и настоява не за „дългосрочно решение“, а за ежегодни дискусии с ЕС относно квотите въз основа на най-новите данни за рибния запас, които биха дали на Великобритания далеч по-голям дял.

Икономическите реалности

Елисейски служител отказа да коментира друго, освен да каже, че Макрон изцяло подкрепя Барние и неговия мандат за преговори.

И все пак, това, което дава надежда на официалните лица, е, че до момента, когато той бъде помолен да се намеси, Макрон ще бъде убеден в ползите от цялостното споразумение за двете страни. ЕС остана единен по отношение на Brexit и след като миналия месец Блокът постигна обща позиция по далеч по-разделителния въпрос за начина на възстановяването си след пандемията, има малка вероятност да се разедини по повод отношенията си с Великобритания.

Британските плавателни съдове ловят далеч повече риба, отколкото е нужно за потреблението в страната, така че те разчитат на пазара на ЕС да продадат останалата, което би било много по-трудно без търговска сделка. Ето защо ЕС залага, че предвид икономическите реалности Великобритания ще настоява за сделка.

Коментари: 0