По-ниското ДДС за вино, бира и фитнеси най-сетне влезе в сила

През последните десет дни фирми и от двата сектора прилагаха 9% ДДС без законът да беше обнародван в Държавен вестник

По-ниското ДДС за вино, бира и фитнеси най-сетне влезе в сила

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Едва от днес, 11 август, заведенията имат право да начисляват 9% ДДС върху бирата и виното вместо стандартните 20%. Въпреки че премиерът Бойко Борисов обеща на привилегированите сектори да получат по-ниската ставка от началото на този месец, обнародването в Държавен вестник се случи едва днес - 10 дни по-късно. Самият закон беше приет на 30 юли от Народното събрание.

Диференцирано ДДС

Въпреки че промените не бяха обнародвани, а президентът имаше право да наложи вето на промените и в крайна сметка, поне на теория, да бъдат отхвърлени, заведенията и фитнесите са започнали да начисляват 9% ДДС вместо 20 още от началото на месеца. Като тази разлика остава за тях под формата на допълнителен марж на печалбата.

Необичайната ситуация се получи, тъй като управляващите решиха да направят поредния „реверанс“ към ресторантьорския бизнес, туроператорите и фитнесите в последния възможен момент - малко преди парламентът да излезе в своята лятна ваканция. Заради липсата на време поправките бяха прокарани в преходните и заключителните разпоредби на друг закон – този за местните данъци и такси, между двете му четения.

Поправките бяха внесени в НС на 27 юли - в същия ден, в който министър-председателят Бойко Борисов заяви, че настоява за мярката. Промените във въпросния закон бяха приети максимално бързо, но все пак само ден, преди обещания срок за задействане.

От Българска асоциация „Фитнес и здраве“ заявяват, че някои от техните членове още от началото на август начисляват 9% ставка, а други работят със старата - 20% в очакване на обнародването на закона.

„Всеки си поема сам решението за ДДС“, коментира пред „Сега“ председателят на асоциацията Петър Ангелов, като посочва, че специално в неговите фитнес зали – „Атлетик“, още от 1 август касовите апарати са настроени да работят с 9% налог. „Ако НАП ми състави акт, ще ги съдя“, зарича се Ангелов.

Припомняме, че намаляването на ДДС за фитнес залите изненадващо се появи при второто четене на закона в бюджетната парламентарна комисия, тъй като подобна мярка за сектора не бе съобщена на брифинга след заседанието на Управляващата коалиция, на който Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов обявиха сваляне на налога за бира, вино, туроператори и т.нар. „случаен превоз".

Предложението дойде и два месеца, след като от сектора също се наредиха на опашката на чакащите за намаляване на ставката като мярка за справяне с коронакризата. Такъв реверанс през месец май получиха обаче само ресторантите и заведенията, за които ДДС бе намален от 20 на 9% като мярка в подкрепа на бранша. По-ниско облагане беше въведено и за някои детски стоки.

Заради прибързаното сваляне на ДДС без никакви обсъждания (само в рамките на една седмица и отново през преходните и заключителните разпоредби на друг закон) председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че страната ни е застрашена от наказателна процедура от Европейската комисия заради туроператорските услуги. Причината е, че при тях се облага маржът, а не самата услуга, и в случая не може да се начислява ДДС, по-нисък от стандартния за страната.

Коментари: 0