Управляващите намалиха ДДС на храната за вкъщи

Депутатите обаче отказаха да намалят ставката за лекарства, учебници и медицински услуги

Управляващите намалиха ДДС на храната за вкъщи

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Доставената храна до дома, както и взимането ѝ за вкъщи от самото заведение, вече ще се облага с 9% ДДС. Това решиха на второ четене в зала депутатите на своето заседание днес. Предложението за това бе внесено от ГЕРБ по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Диференцирано ДДС

Самата услуга "доставка" обаче ще продължи да се облага с 20%. 

Това е поредната данъчна преференция от властта за ресторантьорския бизнес след въвеждането на по-ниската ставка за храната, приготвяна и консумирана в заведенията, както и за слабоалкохолните напитки, консумирани там – бира и вино. Тази мярка бе въведена от 1 юли тази година и следва да важи до края на 2021 г. Идеята бе да се спаси браншът, а не да се намалят крайните цени за потребителите.

Тогава потребителският данък за доставената храна остана 20%, като много ресторанти нарушаваха закона и налагаха неправомерно по-ниската ставка и за доставяната храна. Това накара от Националната агенция по приходите (НАП) да започнат масови проверки и да налагат сериозни санкции. Някои вериги за бързо хранене дори спряха да продават храна за навън и задължително трябваше да се консумира в обектите.

Сега изменението бе прието по желание на премиера, след настояване на бранша. Това се случи чрез законопроекта за промяна на данъчните закони за 2021 г., между двете му четения в Народното събрание. Мярката обаче влиза в сила още от декември 2020 г. От ГЕРБ обясниха, че по предварителни изчисления се очаква следващата година това да струва на бюджета около 15 млн. лв.

Срещу мярката се обявиха търговските вериги, които настояваха и те да бъдат включени в групата на привилегированите сектори и храната от топлите им витрини също да се обложи с 9% ДДС. Депутатите обаче не внесоха промяна, която да отговори на желанията им.

Народните представители обсъдиха и две предложения от страна на ДПС и БСП, но не ги приеха. Те бяха съответно за въвеждане на нулева облагаема ставка за учебници, художествена и научна литература и за въвеждане на 9% ДДС за лекарствените продукти в списъка от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заплащани със средства от бюджета на НЗОК, медицински изделия и диетични храни за медицински цели.

Депутатът на БСП Георги Свиленски защити предложението на своите колеги, като обяви, че такива съвети е отправила и Световната банка към правителствата, като

това е нормална европейска практика, в повечето страни има диференцирана ставка за лекарствата“.

Коментари: 0