ГЕРБ предлага 0% ДДС за доставките на COVID ваксините

Тя следва да важи до края на 2022 г.

ГЕРБ предлага 0% ДДС за доставките на COVID ваксините

Снимка: БТА

От 1 януари доставките на ваксини срещу COVID-19 да се облагат с нулева ДДС ставка, предлагат от ГЕРБ. Поредните законови промени в Закона за данъка върху добавената стойност са внесени в петък от група депутати начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Диференцирано ДДС

Преференциалната нулева ДДС ставка за ваксините срещу коронавируса трябва да важи до края на 2022 година, става ясно от проекта на ГЕРБ. Тя ще бъде предназначена само за ваксини, одобрени от Европейската комисия или от държавите членки на ЕС.

Здравният министър Костадин Ангелов вече обяви, че ваксинацията срещу COVID-19 ще бъде безплатна и доброволна за всички. Депутатите от ГЕРБ предлагат да бъде нулев и налогът за медицински изделия за инвитро процедури, свързани с коронавируса, като в текстовете е посочено, че това са комплекти за тестване.

Това би било четвърти кръг на диференциране на данък добавена стойност, последният от които бе преди по-малко от две седмици. Тогава от 20 на 9% бе намален ДДС за храната, доставяна по домовете от заведенията. Припомняме, че това в момента това е единственият вариант тези търговски обекти все пак да извършват дейност заради затварянето им със заповед на здравния министър Костадин Ангелов, която влезе в сила от 23:30 ч в петък.

Коментари: 0