Отворено е кандидатстването за 24 лв. на ден за неработещите

Служителите трябва да подадат заявление до работодателя си

Отворено е кандидатстването за 24 лв. на ден за неработещите

Снимка: Unsplash

От днес, 30 ноември, започва подаването на документи за помощта от 24 лв. на ден по схемата „Запази ме“ - за работници, които са излезли в неплатен отпуск заради частичния локдаун, въведен в петък вечер по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По първоначален план по-строгите противоепидемични мерки трябва да продължат до 21 декември, но от изказване на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев стана ясно, че тогава ще започне само поетапно отваряне.

Заради новите мерки някои фирми преустановиха временно работа и разпуснаха служителите си в неплатен отпуск. За да получат финансовата помощ от държавата, служителите трябва да подадат заявление до работодателя си, а той да го препрати към Бюрото по труда – по електронен път, с препоръчано писмо с обратна разписка или на място.

Всички необходими документи са достъпни на сайта на Агенцията по заетостта. От социалното министерство обещават документите да бъдат разгледани в срок не по-голям от 10 дни, а плащанията да бъдат извършени в срок от 5 дни. Aгeнциятa пo зaeтocттa щe пyблиĸyвa нa интepнeт cтpaницaтa cи инфopмaция зa paбoтoдaтeлитe и бpoя нa тexнитe paбoтници и cлyжитeли, ĸoитo ca oдoбpeни или нeoдoбpeни зa изплaщaнe нa cpeдcтвa, дo 2 paбoтни cлeд взeмaнeтo нa peшeниe зa тoвa.

В петък ресорният министър Деница Сачева издаде заповед за утвърждаване на икономическите дейности, които попадат в обсега на новата мярка. Подкрепата се отнася за фирмите, които директно преустановяват работа заради наложените противоепидемични мерки. Става въпрос за питейни заведения, туристически агенции, търговци на дребно, ресторантьори, музеи, зали за представления и др.

С новата мярка ще се предоставя подкрепа чрез изплащане по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време или пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Средствата обаче не могат да се получават повече от 60 дни.

Според министър Сачева новата мярка ще струва 50 млн. лв. чрез европейската програма „Развитие на човешките ресурси“. Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите, за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев смята, че тези 24 лв. на ден не са достатъчни. Пред "Нова телевизия" той настоя държавата да плати 80% от осигурителния доход на работещите. Самите предприятия също трябва да бъдат компенсирани, тъй като, ако фалират, хората няма къде да се върнат на работа, отбеляза той.

Очакваме известен ръст на безработицата, но не очакваме да се случи нещо катастрофално да края на годината. Не очакваме безработицата до края на 2020 да е повече от 7%“, увери пред БНР Сачева и допълни, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души.

Коментари: 0