Петролът е под напрежение преди срещата на ОПЕК+

„Черното злато“ поскъпна с 20% през ноември

Петролът е под напрежение преди срещата на ОПЕК+

Снимка: БТА

Петролът поевтиня в понеделник на фона на тревогите на инвеститорите преди срещата на ОПЕК+, на която трябва да се реши какъв ще бъде обемът на добива на основните производители на „черно злато“ от януари нататък.

Въпреки това все по-големите надежди за ваксина помогнаха на петрола да поскъпне с една пета от стойността си през ноември, обяснява Reuters.

Към 9.00 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 1.89% до 47.36 долара за барел. Американският лек суров петрол изгуби 1.76% и се търгуваше за 44.71 долара за барел.

Двата бенчмарка обаче все още са напът към 20% ръст през ноември - най-силните месечни печалби от май, подсилени от надеждите за три обещаващи коронавирусни ваксини, които да ограничат разпространението на болестта и по този начин да подкрепят търсенето на гориво.

Анализаторите и търговците очакват Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници – ОПЕК+, да забави планираното увеличение на добива през следващата година, тъй като втората вълна на COVID-19 удари глобалното търсене на горива. Първоначално планът на ОПЕК+ бе да увеличи производството с 2 млн. барела на ден през януари - или около 2% от глобалното потребление - след рекордното съкращаване на доставките тази година.

Групата проведе първоначален кръг от преговори в неделя, но все още не е постигнала консенсус относно политиката за производство на петрол за 2021 г. Ключовите срещи ще бъдат в понеделник и вторник, обясняват четирима източници от ОПЕК+ пред Reuters. Срещата в понеделник започва в 15 ч българско време.

Според анализаторите на Goldman Sachs се очаква зимната вълна от инфекции да намали глобалното търсене на петрол с 3 млн. барела на ден, което само частично ще бъде компенсирано от отоплението и възстановяването на търсенето в Азия. Китай, втората по големина икономика в света и водещ вносител на нефт, разшири фабричната си дейност най-бързо през последните три години през ноември, като продължи да бъде първата голяма икономика, която напълно се възстанови от коронакриза.

Коментари: 0