Как COVID-19 променя веригите на доставки

Технологиите ще изиграят ключова роля в бъдещите вериги на доставки

Как COVID-19 променя веригите на доставки

Снимка: Unsplash

Разделянето между глобалните и локалните вериги за доставки ще бъде важно в случай на друга криза като сегашната пандемия. Това каза главният изпълнителен директор и основател на инвестиционната компания North Summit Capital Мин Уанли, цитиран от CNBC.

Веригата на доставки е мрежа между компанията и нейните доставчици на ресурси за производството и разпространението на готовите изделия на фирмата.

Мин посочва, че се наблюдава раздвояване на глобални и местни вериги на доставки. Също така изтъкна необходимостта от наличието на самостоятелна локална екосистема от доставчици, която да може да поддържа критичните системи в случай на нова криза като тази с коронавируса.

Пандемията извади на показ проблемите с глобалните вериги на доставки, чиято устойчивост се оказа нарушена. „Глобалната верига за доставки ще бъде допълнително укрепена“, прогнозира Мин. Експертът обвързва бъдещето им с това на технологиите, които ще помогнат за преосмислянето им.

Коронавирусът ускори промените във веригата на доставки“, изтъкна Мин.

Той обърна внимание, че сегашната криза само подчертава вече зародилата се тенденция към рационализация. Към момента има много слоеве по линията търсене-предлагане и всеки от тях води до увеличаване на разходите и забавяне на цялостната ефективност.

Според Мин един от ключовите фактори на бъдещето ще е изкуственият интелект (AI), който ще помогне за премахването на несигурността. „Вярвам, че тази криза значително ще ускори интеграцията и проникването на AI в тази верига на доставки“, коментира той. Мин е категоричен, че технологията е подобрила комуникацията по веригата на доставки и в бъдеще ще се превърне в норма.

Еволюционният път от настоящото състояние до новото равновесие по същество зависи от това колко бързо приемате цифровата технология, а също и технологията на AI“, каза той.

Коментари: 0