Русия и Норвегия съкращават износа на нефт

Москва отчита 16-годишен рекорд в доставките на нефтопродукти за САЩ

Русия и Норвегия съкращават износа на нефт

Снимка: Pixabay

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Норвегия съкращава доставките на нефт на световния петролен пазар заради свиването на добивите в шелфа на Северно море, съобщи Bloomberg. Според данните на Норвежкия петролен директорат среднодневният добив през юни е бил 1.543 млн. барела, което е с 12% по-малко спрямо май.

Съгласно представения в Международната агенция по енергетика график през септември обемът на доставките на норвежки петрол ще намалеят до 261 хил. барела дневно – най-вече заради драстичното намаляване на добивите от находището Johan Sverdrup в Северно море.

През юни и Русия е намалила със 7% обема на изнесения петрол – до 20.27 млн. тона, съобщават местните медии. В парично изражение обаче свиването на приходите заради драстично падналите цени на черното злато е с 43% - до 5.2 млрд. долара, сочат данните на Федералната митническа служба (ФТС) на страната. По данни на руското финансово министерство средната цена на петрола сорт Urals – основната стока на местния износ, през юни е била 41.93 долара за барел, като е останала 1.4 пъти по-ниска спрямо юни 2019 г.

В същото време стана ясно, че Русия е поставила 16-годишен рекорд по износ на нефтопродукти за САЩ, сочат още данните на ФТС. За първото полугодие Русия е изнесла за САЩ 9.1 млн. тона нефтопродукти, което е най-голямото количество от 2004 г. насам, когато ФТС въвежда своята електронна статистическа система. В сравнение с първото полугодие на 2019  г. експортът на руски нефтопродукти за САЩ е нараснал 2.3 пъти – тогава зад Атлантика са били доставени едва 4 млн. тона. Ръстът на износа на нефтопродукти е резултат от въведените американски санкции срещу Венецуела. 

През първото полугодие Русия е доставила повече нефтопродукти единствено за Нидерландия.

Коментари: 0