Джонсън: И без сделка Великобритания „ще процъфти“ извън ЕС

Лондон изглежда неотстъпчив, въпреки наближаващия неуспешен край на преговорите

Джонсън: И без сделка Великобритания „ще процъфти“ извън ЕС

Снимка: БТА

3338 ~ 1 мин. четене

Британският премиер Борис Джонсън отново изрази увереност, че Обединеното кралство „ще процъфти“ извън Европейския съюз, дори търговска сделка след Brexit да не бъде договорена, пише BBC. По-рано той бе категоричен, че няма да приеме никакви предложения в преговорите, които биха подкопали статута на суверенна и независима държава.

Преговорите по споразумението започнаха отново днес в Брюксел. Главният преговарящ от Великобритания заяви, че е постигнат „напредък в положителна посока“. Лорд Дейвид Фрост обаче изтъкна, че „важни елементи“ тепърва ще се договарят.

Правилата за конкуренция и държавната помощ за бизнеса, заедно с риболова остават конфликтните точки в преговорите между двете страни. По последната точка все още има „много, много големи различия“, според ирландския външен министър Саймън Коуни.

Докато не намерим начин да направим това, няма да има споразумение“, смята той.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но продължава да спазва правилата на блока в рамките на преходен период, изтичащ в края на тази година. Междувременно трябваше да бъдат договорени бъдещите търговски отношения, но дискусиите удариха на камък.

Ако споразумение не бъде постигнато, двете страни ще търгуват помежду си по правилата на Световната търговска организация – с тарифи за внос и износ, които може да увеличат значително разходите им.

Подкрепи Economic.bg