„Газпром“ за първи път стартира спот продажби на газ за Турция

Обемът на първата спот партида с доставка до пункт Малкочлар ще се извърши през декември 2020 г.

„Газпром“ за първи път стартира спот продажби на газ за Турция

Снимка: Gazprom

„Газпром експорт“ подписа първата сделка за продажба на газ на Турция чрез своята електронна платформа за търговия, съобщиха от компанията.

Обемът на първата спот партида с доставка до пункт Малкочлар ще се извърши през декември 2020 г. и възлиза на около 700 хиляди куб. метра. Съответната сделка беше сключена на 11 ноември в рамките на търговската сесия на електронната платформа за търговия (ETP).

По този начин „Газпром“, който бързо губи турския пазар, се опитва да създаде алтернативни механизми за продажба на газ на турския пазар. През първите девет месеца на 2020 г. доставките на „Газпром“ за тази страна са намалели с 25% в сравнение с миналата година. През 2019 г. доставките на руското дружество за страната са намалели с 35% до 15.5 млрд. кубически метра газ.

Чрез отваряне на спот продажби чрез електронна платформа, руската страна може да предложи на Турция по-ниски цени и да се конкурира с LNG, който все повече замества този по тръбопроводите. В същото време „Газпром“ ще запази традиционния си канал на продажби чрез дългосрочни договори с ценообразуване на петролни продукти.

Коментари: 0