Днес честваме Благовещение

Българската православна църква отбелязва големия Богородичен празник Благовещение

Днес честваме Благовещение
4037 ~ 1 мин. четене

Днес Българската православна църква отбелязва големия Богородичен празник Благовещение. По този повод патриарх Неофит ще отслужи празничната Св. Литургия в старинния столичен храм "Св. София – Премъдрост Божия" в съслужение с митрополити от Светия синод. 

Всички християни, независимо дали са православни, католици или протестанти, отбелязват днес един от най-големите и хубави Богородични празници – Благовещение. На празникът се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Свещеното писание на този ден свети Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божи, Иисус Христос. За него най-точно се разказва в евангелието на свети Лука. 

Празникът Благовещение е утвърден от Православната църква през 7-и век и е част от Великденския празничен богослужебен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25-и март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

Благовещение е един от големите пролетни празници. То е част от Великдeнския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите.

На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник. Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Коментари: 0