Днес е Денят на бащата

Навсякъде по света празникът се отбелязва на различни дати

Днес е Денят на бащата

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата. На този празник се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи. В повечето страни Денят на бащата е светски празник.

Навсякъде по света празникът се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Ерусалим.

Според католическата традиция празникът се чества на деня на Св. Йосиф 19 март. В над 50 държави Международният ден на бащата се отбелязва на всяка трета неделя на месец юни. В Русия път празникът се отбелязва на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но, едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник. 

На 26 декември е и християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария.

Отбелязват се също така Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид, Свети Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

Празнуват Йосиф, Йоско, Дарко, Дарина, Давид, Дако, Дачо.

Коментари: 0