Дядо Коледа се прибра на Северния полюс

Добрият старец е раздал 7 281 439 471 подаръци по целия свят

Дядо Коледа се прибра на Северния полюс

Санта Клаус завърши своето околосветско пътешествие и вече се завърна у дома, съобщава Обединеното командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка (НОРАД-NORAD), които по традиция проследяват пътуването му.

Шейната със Санта Клаус се прибра на Северния полюс, след като прелетя през нощта над всички страни на Земята и раздаде подаръци на децата. Последната спирка на шейната, теглена от елени, бяха американските Хаваи, където тази година почиват Барак Обама и семейството му.

Санта Клаус излетя от Северния полюс на 24 декември в 00:01 отавско време. По време на пътуването си, той раздаде 7 281 439 471 подаръци. Санта прелетя и раздаде подаръци на децата от всички страни по света, включително в Австралия, Япония, Русия, страните в Африка, Европа, Латинска Америка, Канада и САЩ.

При полета му над Северна Америка той бе съпровождан от бойни изтребители на канадските и американските ВВС, които осигуряваха безопасността на полета. Тази година НОРАД за 60-ти път следеше придвижването на Санта Клаус.

Традицията да се следи Дядо Коледа се е зародила в НОРАД през 1955 г., когато в един американски вестник се публикува съобщение с телефонния номер на стареца, на който е можело да позвъниш и да си поговориш с него. В отпечатването обаче е имало грешка и звънейки, децата са попадали на обединеното командване на ПВО на САЩ, след което през 1958 г. военните поемат празничното задължение всяка година да докладват и да следят движението на Санта.

Коментари: 0